Как да блокирате хакери от телефона си (Android и iPhone)

Вашият смартфон не се различава от всеки друг компютър с общо предназначение. Което(Which) означава, че хора със злонамерени намерения могат да го използват, за да откраднат информацията ви или по друг начин да спечелят за ваша сметка.

Независимо дали става въпрос за шпиониране, кражба на парите ви или обща виктимизация, незащитен смартфон може да бъде рецепта за мизерия. Ето как да блокирате хакери от телефона си.

Поддържайте телефона си (и приложенията!) актуализиран

Когато телефонът ви каже, че има важна актуализация – инсталирайте я! Тези дни малки актуализации на сигурността често се изпращат както на телефони с iOS, така и на Android(Android) . Обикновено те са кръпки, които коригират новооткрити експлойти. Пускането на корекцията също така сигнализира за съществуването на експлойта на света, така че очаквайте много хакери да опитват късмета си, надявайки се да намерят неизправени телефони в дивата природа.

Въпреки че не е толкова критично, трябва също така да поддържате приложенията си актуализирани. Особено ако има споменаване на проблеми със сигурността в описанието на актуализацията. Лошо написаните приложения понякога могат да отворят врата към телефона ви, в зависимост от типа експлойт. Това е доста рядко, но не толкова пресилено, че да отлагате актуализациите на приложенията за неопределено време.

Не зареждайте приложения отстрани(Sideload Apps) и не използвайте Dodgy App (Use Dodgy App) Stores

Google Play Store и Apple App Store имат мерки за контрол на качеството, които помагат да се гарантира, че злонамерените приложения няма да стигнат до телефона ви . Все още може да се случи, но като цяло не е нужно да се притеснявате за приложения в тези официални витрини. 

Истинските проблеми идват от ръчното инсталиране на приложения ( странично зареждане(sideloading) ) на вашето устройство, които идват от източници, на които не можете да се доверите. Пиратските приложения са един прословут пример. Такива приложения често съдържат злонамерен код. Ако ги използвате, можете просто да предадете телефона си с неговата парола на хакер.

Страничното зареждане не е лошо само по себе си. Има много надеждни приложения, които можете да инсталирате по този начин. Трябва обаче да сте 100% сигурни в произхода им. На устройства на Apple не можете да зареждате странично приложения или да използвате алтернативни магазини за приложения, без да „пробвате“ устройството. Можете да прочетете повече за рисковете в нашата статия за алтернативния магазин за приложения на Cydia .

Използвайте силно заключване на екрана

Всички смартфони ви позволяват да настроите заключване за сигурност. Така че ако някой вдигне телефона, да не може просто да влезе във вашите приложения или да започне да преглежда информацията ви. Наличието на такова заключване е основен начин да защитите телефон с Android от хакери, но това, което е още по-важно, е изборът на тип заключване, който има правилното ниво на сигурност.

Традиционният пин код е много сигурен. Препоръчваме да използвате поне 6-цифрен код, но дори 4-цифрен код е доста силен. С шест числа има милион възможни комбинации, а с четири са десет хиляди. Като се има предвид, че повечето телефони позволяват ограничени предположения, преди устройството да се заключи или да се изтрие, това е повече от достатъчно.

Може да бъде изкушаващо да използвате биометрични ключалки като пръстови отпечатъци или лицево разпознаване. Помислете внимателно за това обаче, тъй като разпознаването на лица все още може да бъде заблудено в много случаи. Да не говорим, че някой може да отключи телефона ви, като го насочи към лицето ви или ви принуди да поставите пръста си върху скенера. Заключването на шаблона също може да бъде проблем, особено ако оставите шаблона размазан върху екрана си!

Използвайте Биометричен Killswitch

Ако все пак решите да се придържате към биометричните ключалки на вашето смарт устройство, научете как бързо да ги деактивирате. Можете да научите как да направите това в iOS в нашата статия за Face ID и Touch ID(Face ID and Touch ID article) . На съвременните iOS устройства задържате натиснат захранването и един от бутоните за сила на звука, за да деактивирате биометричните данни. Ако имате нещо от iPhone 5s до iPhone 7, можете да деактивирате биометричните данни, като натиснете бутона за захранване пет пъти. 

Запознайте се с превключвателя за изключване на вашето iOS устройство, преди изобщо да се наложи да го използвате реално. Ако сте активирали „Хей Siri“, можете също да деактивирате биометричните данни, като просто кажете „Хей, Siri, чий телефон е това?“ Всички тези методи продължават само до следващия път, когато отново заключите устройството си.

В Android Pie и по-нови версии отворете настройките на телефона и потърсете нещо, наречено „настройки на заключен екран“ или „настройки на защитен заключен екран“. Точната формулировка на менюто може да се различава в зависимост от вашата марка телефон. Трябва да има настройка, наречена „Показване на опциите за блокиране“. 

Ако включите това, натискането на бутона за захранване от заключения екран ще ви покаже бутон „Режим на заключване“. Ако го изберете, вашите биометрични данни незабавно ще спрат да работят, изисквайки парола, за да отворите телефона.

Избягвайте обществения WiFi

Обществените WiFi(Public WiFi) мрежи са идеалното място за лов за хакери, които искат да спечелят лесно заплата. Защо? Защото, когато сте в WiFi мрежа с други потребители, които не познавате, вашите устройства могат да виждат мрежовия трафик на другия. 

Това означава, че всички некриптирани данни, изпратени от вашия телефон, могат да бъдат прочетени от други потребители с паролата за WiFi . Това също така означава, че вашият телефон може да бъде атакуван директно чрез неговия адрес в локалната мрежа. Ако общественият доставчик на WiFi е конфигурирал неправилно мрежовата си сигурност, това може да направи вашето устройство уязвимо.

Най-добрият начин да блокирате хакери от телефона си е да избягвате изцяло тези мрежи.

Използвайте VPN

Ако трябва да използвате обществена WiFi мрежа, тогава е важно да използвате приложение за виртуална частна мрежа (VPN)(use a virtual private network (VPN)) , за да криптирате всички данни, преминаващи през вашата мрежова връзка. Препоръчваме да използвате само надеждна платена услуга. Ще струва няколко долара на месец, но си заслужава.

Използвайте кабели без данни за зареждане

Портът, който телефонът ви използва за зареждане, също е връзка за данни. Знаем, че това вероятно не е новина за вас, но замисляли ли сте се, че тази връзка за данни може да се използва за компрометиране на вашия телефон? 

Възможно е да инсталирате зловреден софтуер на смартфон през USB порта(USB port) . Ето(Which) защо хитри хакери ще разменят безобидни зарядни устройства на места като летищни салони или кафенета с компрометирани. След като включите телефона си, за да го заредите, устройството зарежда зловредния софтуер на вашия телефон.

Ако абсолютно трябва да използвате обществена точка за зареждане, вземете си малък кабел само за зареждане. Тези кабели нямат окабеляване за пренос на данни, което прави невъзможно дори хакнато зарядно устройство да направи нещо с телефона ви.

Перфектна сигурност не съществува

Без значение колко контрамерки предприемате срещу хакери, никога няма да има надеждна защита. Така че не забравяйте да вземете допълнителни мерки, като криптиране на най-чувствителната си информация, никога да не съхранявате неща като списъци с пароли на телефона си и като цяло практикувайте добри навици за киберсигурност. 

Също така си струва да се има предвид, че повечето хакери всъщност не са насочени към самата технология. Вместо това те са склонни да се насочат към хората, които използват тази технология. Нарича се „социално инженерство“ и хакерските атаки като фишинг(phishing)(phishing) са често срещани примери за него. 

Никое приложение за сигурност няма да ви защити, ако бъдете заблудени в момент на невнимание! Така че най-добрият съвет, който можем да ви дадем, за да блокирате хакерите от телефона си, е да култивирате мислене за сигурност! Това ще ви позволи да се адаптирате към новите заплахи, когато се появяват, и ще направи много по-вероятно да избегнете да станете следващата жертва на хакерство.



About the author

Здрасти! Аз съм компютърен програмист с над 10 години опит в областта. Специализирам се в разработването и поддръжката на софтуер за смартфони и актуализации на windows. Освен това предлагам услугите си като месечен представител за поддръжка на имейл клиенти.



Related posts